Een mooi verhaal over een serie unieke uitvindingen

Ik ben vandaag op bezoek bij Joost Dessing van Craftworks. Craftworks houdt kantoor aan de Pesetaweg 125.

‘Craftworks heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van technologische producten. Onze roots liggen in ontwikkelingen voor de agrarische sector. De oprichters van Craftworks staan bijvoorbeeld aan de wieg van de eerste commerciële melkrobot ter wereld’.

Een bedrijf waar wordt gewerkt

Bij binnenkomst is direct duidelijk dat er gewerkt wordt in het bedrijf. Her en der liggen technische attributen die eruit zien als onderdelen van machines. Duidelijk een mannenbedrijf. Daar ontkomt je bijna niet aan vertelt Dessing; ‘Er zijn helaas bijna geen goede technische dames te krijgen. Al zouden we dat graag anders zien.’

Joost Dessing

Dessing heeft een achtergrond in elektrotechniek en kwam na zijn studie terecht bij Vicon. Daar is hij vrij snel begonnen aan een project rondom het automatisch melken van koeien. Een manier van melken die inmiddels bij 50% van de melkveehouderijen in de EU wordt gehanteerd. Een mega prestatie dus. In het bedrijf Prolion, dat uiteindelijk verantwoordelijk was voor deze productlijn, maakte Dessing carrière. Later trok de behoefte om zelf weer bezig te zijn met techniek aan Dessing en besloot hij om samen met twee compagnons Craftworks op te richten.

Milkshakes uit een schoon apparaat

In 2006 is Craftworks opgestart. Een van de eerste projecten werd direct heel groot. Het betreft namelijk een milkshake machine waarbij de shake in de beker wordt gemaakt in plaats van in de machine. Op dat moment een baanbrekend project. De machine blijft veel schoner waardoor de kosten laag blijven, maar nog belangrijker: het product werd minder schadelijk voor de gezondheid. Dat is volgens Dessing waar Craftworks voor staat: ‘Wij bedenken vooral oplossingen voor de binnenkant van apparaten. Slimme oplossingen, daar gaat het om. Voor het designen van het uiterlijk hebben we uitstekende partners’.

Coca Cola voor de deur

De markt voor vendor machines en dispensers is volgens Dessing klein. Iedereen kent elkaar. Het project met de milkshakes heeft veel naam gemaakt. Craftworks werkt nu bijvoorbeeld voor Coca Cola, wereldwijd. Zo werkt het bedrijf onder andere mee aan oplossingen waarmee de miljoenen koelmachines van Coca Cola minder energie gebruiken. En dit lukt. Dus dat is gaaf.

Duurzaam

Naast duurzame oplossingen voor Coca Cola werkt Craftworks ook mee aan een project genaamd Rainmaker. Dit project gaat over het maken van water uit wind. Relatief kleine windturbines waarmee lucht wordt gekoeld om zo water te condenseren uit de lucht. En dat is drinkwater. Dus zonder externe energie. Je kunt met een turbine 10 kuub drinkwater per dag maken, gemiddeld. Er is nu een prototype in Nederland en een in Koeweit.

Een droom

Een droom van Dessing is altijd nog geweest een geheel eigen machine te ontwikkelen. Samen met een investeerder wordt hier nu hard aan gewerkt. Het prototype is er al. Het is een zelfreinigende machine die bijvoorbeeld smoothies en frappuccino’s kan maken. Een machine die straks gebruikt kan worden door bijvoorbeeld koffieshops.

Businesspark Nieuw-Vennep Zuid

Craftworks zit niet zomaar op dit park. Ze hebben hier drie panden en de uitstraling is belangrijk voor hun buitenlandse gasten. Dessing: “Het park bestaat al een tijdje, maar ligt er strak bij. Regelmatig komen er bijvoorbeeld mensen van Coca Cola bij ons langs. Uitstraling en bereikbaarheid zijn voor ons dan essentieel.”

Ook interesse om geïnterviewd te worden en de uitwerking verspreid te krijgen via de website, nieuwsbrief en social media kanalen van het park? Neem dan contact op via info@communicatiemakelaars.nl.

 

Groeten, de PR-man van Businesspark Nieuw-Vennep Zuid