Moog in Nieuw-Vennep is een bijzonder bedrijf. Het is ontstaan uit Fokker Aircraft en is inmiddels onderdeel van een wereldwijde, beursgenoteerde organisatie. Het Nederlandse Moog is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van uiterst innovatieve bewegingssimulatoren en testsystemen en loopt daarmee voorop in de wereld. Een relatief onbekende grootheid op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid. Hoewel het pand van Moog aan de Pesetaweg wel iets prijsgeeft van de activiteiten.

“Onze oorsprong ligt bij een kleine engineeringafdeling van Fokker Aircraft”, vertelt Theo Buijs, general manager van Moog B.V. “Deze afdeling kreeg de opdracht om een zogenaamd control loading systeem (krachtregelsysteem) te ontwikkelen voor de Fokker-28 simulator. Hieruit is toen Fokker Control Systems ontstaan. Na het faillissement van Fokker Aircraft in 1996, startten zes medewerkers in 1999 met FCS Control Systems. Dat specialiseerde zich vanaf dat moment in trainingsimulatoren voor piloten, die aan de bouwers van vliegtuig- en helicoptersimulatoren werden geleverd. Ook voor andere branches ontwikkelde het team train-, test- en simulatietechnologie, zoals voor de automotive en medische industrie.”

Wanneer kwam Moog in beeld?

Theo Buijs: “In 2005 is FCS Control Systems overgenomen door Moog Inc. Dat bedrijf werd in 1951 in het plaatsje Elma in de staat New York opgericht en is inmiddels wereldleider in high-performance motion controls voor bedrijfskritische toepassingen, met in totaal ruim 10.000 medewerkers. Sinds 2005 heten wij dus ook Moog. Bij ons in Nieuw-Vennep werken nu zo’n 120 mensen aan hoogtechnische systemen voor simulatie en testing voor onder andere de vliegtuig- en automotive (ook voor F1-renstallen bijvoorbeeld) industrie, tot aan elektrificatie van graafmachines wereldwijd.”

Van New York naar Nieuw-Vennep. Waarom naar dit businesspark?

“Oorspronkelijk waren we gevestigd op het Anthony Fokker Business Park op Schiphol-Oost. Maar dat industrieterrein spitste zich toe op logistieke bedrijvigheid en was minder ingericht voor hightech-bedrijven. Toen moesten wij op zoek naar een nieuwe bedrijfslocatie. Dat werd – vol overtuiging – Businesspark Nieuw-Vennep Zuid. De voornaamste reden voor deze keuze was de locatie. Perfect ontsloten, dichtbij Schiphol. Onze klanten van over de hele wereld en onze buitenlandse collega’s kunnen ons makkelijk bereiken.”

Moog heeft een bijzonder pand. Wat is het verhaal daarachter?

“We wilden een uniek en opvallend pand laten bouwen. Met een eigen identiteit en uitstraling die passen bij onze expertise en activiteiten. Dat is goed gelukt. Wanneer je bij ons voor de hoofdingang van het pand staat, dan je zie dat het kantoorgedeelte rust op stalen ronde buizen. Dat lijkt erg op een onderstel van een vluchtsimulator zoals wij die bouwen. Let er maar eens op, dan zie je de overeenkomst. Verder was het op deze plek mogelijk om een unieke assemblageomgeving aan te leggen met verzwaarde vloeren, grote kranen en een hydraulische infrastructuur.”

Met voldoende ruimte voor ontwikkeling en groei?

“Zeker. En we groeien nog steeds. We zijn dan ook hard op zoek naar collega’s die bij een unieke en internationaal zeer succesvolle organisatie willen werken en ons verder willen helpen bij het uitvoeren van onze missie. Zo hebben wij nu onder meer vacatures voor een field service engineer, software engineer, senior electronics engineer en een assembly & test technician. Kijk vooral op onze website voor de actuele vacatures. Wie meer wil weten over de vacatures kan ook een mail sturen naar hr_nl@moog.com.

Meer weten? Kijk op www.moognetherlands.nl

Moog B.V.

Pesetaweg 53

2153 PJ Nieuw-Vennep

Telefoon: +31 252 462 000

E-mail: info.thenetherlands@moog.com