Als er ergens in Europa een wereldband optreedt of er is een groot festival, theater- of sportevenement, dan is de kans levensgroot dat achter de schermen de vrachtwagens van Pieter Smit staan opgesteld. Het bedrijf is al decennia specialist in het verplaatsen en de op- en afbouw (en opslag) van podia en decorstukken. Wat in 1980 begon in een boerenschuur in Zwaanshoek is nu een toonaangevende logistieke onderneming voor de Europese entertainmentsector met hoofdvestiging op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid. 

“Maar het is niet alleen groot, groter, grootst”, zegt oprichter en directeur Pieter Smit. “We werken voor alle soorten en maten producties. Dat doen we nu vanuit zes landen: naast Nederland hebben we vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Polen. We zijn geen doorsnee vervoerder. Onze medewerkers vervoeren de spullen en helpen bij het bouwen en afbreken. Het zijn chauffeurs-plus, allemaal mensen die weten wat er nodig is voor een evenement. Zij begrijpen: the show must go on. En daar doen we alles voor.”

Pieter begon ooit als theatertechnicus. In 1980 nam hij de twee vrachtwagens van theaterproducent Hans Sleeswijk over. “We vervoerden de spullen, bouwden op, draaiden de voorstelling, braken de boel af en verplaatsten de spullen weer naar het volgende theater. Zo is het begonnen. Ik was dan vooral druk in het theaterseizoen, van september tot mei. In de zomer was er weinig te doen. In 1992 hebben we voor het eerst een grote zomertour gedaan, met de Dire Straits. Dat heeft zich steeds verder uitgebreid, ook naar het buitenland dus. Nu zijn we voor heel veel grote acts de vaste partner voor tours en festivals.”

Hoe ben je op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid terecht gekomen?

“Van Zwaanshoek verhuisde ik naar de Gersteweg in Nieuw-Vennep. Zo’n 15 jaar geleden vestigden we het hoofdkantoor op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid, aan de Pesetaweg. Het is een mooie plek, goed verzorgd. Ik ben nog steeds wel op zoek naar meer ruimte. Verderop op het bedrijventerrein staan ook nog wagens van ons, daar wil ik ook nog een pand bouwen. En ik heb nog meer panden in Nieuw-Vennep.” 

Ben je op de hoogte van de activiteiten van het parkbestuur? 

“Zeker, en vroeger was ik vaak bij de vergaderingen van het park. Ik ken ook de inspanningen van het bestuur om het park steeds duurzamer te maken. Dat is hartstikke goed natuurlijk. In mijn onderneming zijn we daar ook al jaren mee bezig. Al mijn nieuwe panden hebben bijvoorbeeld aardwarmte, dat is een heel duurzame energievorm. Verder rijden onze wagens op synthetische HVO-diesel, dat scheelt 90% aan uitstoot vergeleken met gewone diesel. En op dit pand liggen 600 zonnepanelen.”

Inmiddels werken in  het hoogseizoen zo’n 400 mensen voor het bedrijf. Twee daarvan, de dochter en zoon van Pieter, zullen op termijn het bedrijf overnemen. Die zijn net zo gedreven in de onderneming en hebben net zo’n ‘showhart’ als hun vader. Ook wat betreft het bedrijf Pieter Smit geldt voor de toekomst dus zeker dat de show blijft doorgaan.

Pieter Smit

Pesetaweg 44
2153 PJ Nieuw-Vennep
Telefoon: 0252 673 005
Mail: info@pietersmit.com
Meer weten? Kijk op www.pietersmit.com